Start|Linia technologiczna oraz instalacja
chłodnicza
W marcu 2017 r „Mączka” sp. z o.o. zawarła ramach Programu
Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014 – 2020 umowę z Agencją
Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa odnośnie dofinasowania
inwestycji w Zakładzie Konfekcjonowania I Przetwarzania Warzyw i
Owoców zlokalizowanym w Stręgoborzycach 125 / gm. Igołomia –
Wawrzeńczyce /.
W ramach tej umowy zrealizowano następujące zadania :
• Zakup, montaż i uruchomienie „Linii technologicznej do
rozładunku i przerobu warzyw masowych. Linia ta umożliwia
automatyczne różyczkowanie kalafiora i brokuła jak również obróbkę
/ mycie, ocieranie, obieranie, krojenie w plastry, kostkę itp. /
warzyw i owoców. Dzięki temu spółka uruchomiła produkcję
minimalnie przetworzonych warzyw i owoców ,a produkty mają cechy
żywności wygodnej, czyli prawie gotowej lub gotowej do spożycia.
Technologia minimalnego przetworzenia owoców i warzyw to sposób
łagodnego przetwórstwa, który gwarantuje otrzymanie żywności w jak
największym stopniu zbliżonej do surowca, czyli świeżego lub o
zachowanej świeżości, ale charakteryzującej się trwałością,
zapewniającą jej bezpieczeństwo podczas dystrybucji, sprzedaży i
użytkowania przez okres od kilku do kilkunastu dni (przy
zachowaniu odpowiednich warunków przechowywania).
• Budowa instalacji chłodniczej na hali głównej zakładu w
Stręgoborzycach. Instalacja ta ma zapewnić utrzymanie stałej,
niskiej temperatury w okresie letnim na terenie hali głównej
zakładu w Stręgoborzycach. Powyższe stworzy optymalne warunki do
przechowywania i konfekcjonowania warzyw i owoców.
Wartość powyższych inwestycji wyniosła netto 1 321 668 zł , a
wielkość dofinansowania 660 834 zł.
Na przestrzeni lat 2021-2022 Mączka sp. z o.o. zrealizowała
kolejną inwestycję w zakładzie produkcyjnym w Stręgoborzycach 125
polegającą na instalacji baterii fotowoltaicznej na dachu zakładu
oraz zakupie nowoczesnych linii technologicznych do obróbki imbiru
oraz do produkcji i pakowania minimalnie przetworzonych warzyw i
owoców.
Wartość inwestycji wyniosła 2 114 000 zł , natomiast wartość
dofinansowania z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju
Obszarów Wiejskich - 1 057 000 zł. Cel zrealizowanej inwestycji to
wdrożenie innowacyjnej technologii poprzez zakup nowoczesnych
urządzeń do zakładu konfekcjonowania i przetwarzania warzyw i
owoców przy pozytywnym oddziaływaniu na środowisk. Inwestycja
zrealizowana w ramach PROW 2014 - 2020 - działanie "Wsparcie
inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich
rozwój". Zrealizowana inwestycja rozszerzyła możliwości
produkcyjne spółki Mączka o umyte, obrane, otarte warzywa i owoce
pocięte w kostkę , plastry , wiórka , frytki zapakowane w
opakowania vacum lub MAP.